Svenska Dagbladets politiska färg och inriktning.
Svenska Dagbladet (SvD) är en politiskt obunden tidning som grundades år 1884. Det innebär att SvD inte är förknippad med något politiskt parti eller ideologi, utan strävar efter att vara opartisk och neutral i sin rapportering.
I praktiken har SvD genom åren ofta setts som en borgerlig tidning, vilket innebär att tidningen har en tendens att favorisera högerorienterade politiska idéer. Men det är viktigt att poängtera att detta inte betyder att tidningen har någon officiell politisk inriktning eller att tidningen inte kan skriva positivt om politiska idéer från andra håll på den politiska skalan.
SvD publicerar också ledare och debattartiklar från en mängd olika åsiktsriktningar, vilket gör tidningen till en viktig arena för debatt och åsiktsutbyte i Sverige.
Politisk inriktning eller färg:
Mest lästa nyheterna från SvD
- Journalisten Joakim Medin döms till villkorlig dom för förolämpning av president Recep Tayyip Erdogan. Han står fortfarande åtalad för deltagande i en terrororganisation och spridning av terroristpropaganda.
- Flera personer blev påkörda när en äldre man tappade kontrollen över sin bil i centrala Köpenhamn på onsdagseftermiddagen.Minst elva personer är skadade, varav tre kritiskt, uppger Köpenhamnspolisen för danska TV2.
- En skogsbrand har brutit ut utanför Jerusalem, rapporterar israeliska medier. Israels regering har utfärdat ett formellt nödläge och militär har kallats in för att bistå brandkårer och räddningstjänst.
- Ukraina kan komma att skriva under ett mineralavtal med USA under det närmaste dygnet, uppger landets premiärminister Denys Sjmyhal.Han beskriver det nuvarande utkastet till avtal som ”jämlikt och fördelaktigt”.
- Ytterligare dödsfall rapporteras när sekteristiskt våld rasar runt i Syriens huvudstad Damaskus.Israel har ingripit och säger sig vilja försvara hotade druser.
- Partimedlemmar i Tysklands socialdemokratiska parti SPD har godkänt regeringskoalitionen med kristdemokratiska CDU/CSU.
- Kvinnan bjöd in sin exmakes släktingar på lunch. Några dagar senare var tre av fyra matgäster döda.Nu inleds rättegången om svamplunchen som skakat Australien.
- Intresset var stort inför rättegången mot Joakim Medin, som suttit gripen i en månad. Han dömdes till villkorlig dom för att ha förolämpat Turkiets president. ”Jag anser mig själv vara icke skyldig, säger sade han på länk från fängelse i Istanbul.