Svenska Dagbladet politisk färg

Svenska Dagbladets politiska färg och inriktning.

Svenska Dagbladet (SvD) är en politiskt obunden tidning som grundades år 1884. Det innebär att SvD inte är förknippad med något politiskt parti eller ideologi, utan strävar efter att vara opartisk och neutral i sin rapportering.

I praktiken har SvD genom åren ofta setts som en borgerlig tidning, vilket innebär att tidningen har en tendens att favorisera högerorienterade politiska idéer. Men det är viktigt att poängtera att detta inte betyder att tidningen har någon officiell politisk inriktning eller att tidningen inte kan skriva positivt om politiska idéer från andra håll på den politiska skalan.

SvD publicerar också ledare och debattartiklar från en mängd olika åsiktsriktningar, vilket gör tidningen till en viktig arena för debatt och åsiktsutbyte i Sverige.

Politisk inriktning eller färg:

Mest lästa nyheterna från SvD

  • Det världsomfattande it-haveriet kan få konsekvenser i flera veckor. Flygplatser i Storbritannien varnar för följdförseningar i helgen. Det gör även Swedavia. Drabbade resenärer kan i vissa fall få ersättning.
  • Styret i staden Neviano på Italiens klack har upplösts. Orsaken är att den lokala maffian har kunnat påverka myndigheterna och tillskansa sig makt.I regionen Apulien går kvinnor i bräschen för att stoppa maffians framfart, med fara för sina egna liv.
  • Dödstalen i Bangladesh stiger. Minst 123 människor har dödats i våldsamma protester mot regeringen. Tusentals demonstranter trotsade på lördagen det utegångsförbud som införts.
  • Minst 300 poliser har skadats i Bangladesh under fredagens sammanstötningar med demonstranter på flera platser i huvudstaden Dhaka.
  • Sängvätning, mardrömmar, depression och föräldrar som inte kan ta hand om sina barn. Efter månader av krig lider Gazaborna av trauman och ständig rädsla. ”Jag kan inte ge mina barn vad de behöver”, säger Hamada som förlorat en nyfödd son.
  • Med JD Vance som kronprins säkrar Donald Trump sitt grepp om det republikanska partiet, även bortom nästa presidentval. Men vilken politik står Trump för i dag och hur skulle han agera som nygammal president?
  • USA:s vicepresident Kamala Harris försäkrade på fredagen några av Demokraternas tyngsta givare att partiet kommer att vinna presidentvalet i november.