Svenska Dagbladet politisk färg

Svenska Dagbladets politiska färg och inriktning.

Svenska Dagbladet (SvD) är en politiskt obunden tidning som grundades år 1884. Det innebär att SvD inte är förknippad med något politiskt parti eller ideologi, utan strävar efter att vara opartisk och neutral i sin rapportering.

I praktiken har SvD genom åren ofta setts som en borgerlig tidning, vilket innebär att tidningen har en tendens att favorisera högerorienterade politiska idéer. Men det är viktigt att poängtera att detta inte betyder att tidningen har någon officiell politisk inriktning eller att tidningen inte kan skriva positivt om politiska idéer från andra håll på den politiska skalan.

SvD publicerar också ledare och debattartiklar från en mängd olika åsiktsriktningar, vilket gör tidningen till en viktig arena för debatt och åsiktsutbyte i Sverige.

Politisk inriktning eller färg:

Mest lästa nyheterna från SvD

  • Polens omstridda omläggning av rättsväsendet 2019 strider mot unionsrätten i EU. Det fastslår EU:s domstol i ett nytt utslag.Nu krävs en ändring – eller risk för ännu mer böter.
  • Hongkongs högsta domstol har upphävt en dom mot den prisbelönta journalisten Bao Choy. Domstolsutslaget är ovanligt eftersom det värnar mediefriheten i området.
  • Den ene var expresident Donald Trumps vicepresident. Den andre var hans rådgivare – men är numera Trumpkritiker.De tidigare guvernörerna Mike Pence och Chris Christie väntas inom kort ge sig in i kampen om att bli Republikanernas näste presidentkandidat.
  • En särskild märkning bör införas för AI-skapat material, anser EU-kommissionen i nya förslag.– Jag ser ingen anledning till yttrandefrihet för maskiner, säger öppenhetskommissionären Vera Jourová i Bryssel.
  • Indiska myndigheter har reviderat dödssiffran efter den stora tågolyckan i Odisha i landets östra del. De nya siffrorna visar 275 omkomna och hundratals skadade.
  • För första gången på 130 år kommer en brittisk kunglighet denna vecka att ställa sig i ett vittnesbås i en brittisk domstol.Nu är det prins Harrys tur – och utfrågningen av honom lär inte bli nådig.
  • Ryssland påstår att en ukrainsk motattack har tryckts tillbaka i Donetsk i östra Ukraina.Ukraina har inte kommenterat uppgifterna specifikt men konstaterar i ett mer generellt uttalande att Moskva sprider lögner, enligt Reuters.